ATV SERBIAN ADVENTURE TURA

LIPOVICA KRUŽNA STAZA

START: Eko farma Milanović
KILOMETRAŽA: 12 km
VREME: 30 min
TEŽINA: Laka

Razuđeno planinsko mesto Lipovica jedno je od najuređenijih u Gornjoj Resavi, u opštini Despotovac, a ujedno i primer solidarnosti. Ličnim dinarom meštani su asfaltirali 10 kilometara puteva, tako da su svi dobili vodu i telefonske linije.

U planinskom selu Lipovica umesto naziva ulica, na raskrsnicama asfaltiranih puteva (što je retkost za Srbiju) postavljeni su putokazi sa prezimenom domaćinstva na koja se putnici namernici upućuju. Po estetskom izgledu istovetnih znakova, mogli bi da im pozavode i poznati turistički centri. Ovo je samo jedan od detalja koja Lipovicu izdvaja od ostatka Srbije.

Iako je udanjena 18 kilometara od sedišta opštine, Lipovica odavno ne gazi blato. Ostalo je jedino da se postavi novi asfaltni put u pravcu seoskog groblja u dužini od 1.400 metara, čija je izgradnja u toku. Ovo je jedini do sada nezavršeni posao u oblasti krupnih infrastrukturnih radova u ovom naselju, poznatom po velikoj razuđenosti domaćinstava, ali i slozi ne tako svojstvenoj za Srbe.

– Dovoljno je reći da su kuće Lipovice, razbacane po okolnim brdima i brežuljcima u prekrasnom prirodnom ambijentu, povezane sa 50 kilometara puteva – kaže mladi Saša Milosavljević, predsednik Saveta mesne zajednice. – Zahvaljujući solidarnosti meštana sela sa 130 domaćinstava, ovo nije smetalo da danas imamo atribute moderno opremljenog naselja.

Lepom izgledu mesta svako je doprinelo i to što žitelji Lipovice imaju svoje “predstavnike” u inostranstvu. Gotovo 80 odsto kuća. Svojevremeno su izdvojili novac za niskonaponsku elektromrežu u dužini od 50 i telefonski kabl u rasponu 45 kilometara. Pre tri godine podignuta je nova školska zgrada, a sada je u toku izgradnja novog asfaltnog puta do seoskog groblja.

Tekst preuzet sa opanak.rs

MAPA TURE

MAPA SA OKOLINOM

ČESTA PITANJA

Ne. Ovde se radi o drugačijem konceptu – vožnja sa vodičem kroz unapred zadate rute.

Ne. Vožnje su isključivo sa vodičem i na unapred utvrđenim rutama. Uništavanje prirodne okoline kao i poljoprivrednih useva nije misija i vizija ATV Serbian Adventure.

Trenutno smo stacionirani u istočnoj Srbiji, ali ćemo uskoro imati u ponudi i ture po drugim delovima Srbije.

Da. Moguće su karavanske vožnje sa većim brojem kvadova.

Neke od (višednevnih) tura su zamišljene sa noćenjem u kampu i nastavku vožnje sutradan. Za jednodnevne ture, po želji, obezbeđen je smeštaj na eko farmi Milanović u selu Lipovica, nadomak Despotovca, sobe i apartmani. Takođe je moguće kampovanje na farmi.

Postoji, ture su moguće samo za osobe sa odgovarajućom vozačkom dozvolom.

Da. Potrebna je odgovarajuća vozačka dozvola.

U zavisnosti od doba godine i vremenskih uslova poželjno je imati višeslojnu garderobu. Kacige sa vizirima, rukavice, kišne kabanice, gumene čizme i potkape su sastavni deo opreme koju dobijate sa naše strane.

Imate neko dodatno pitanje?

KONTAKTIRAJTE NAS

TELEFON

+381638105052
+381691000026

E-MAIL

info@asa.rs

LOKACIJA

Eko farma Milanović
Selo Lipovica
35213 Despotovac

REZERVIŠITE