ATV SERBIAN ADVENTURE TURA

KRILAŠ

START: Eko farma Milanović
KILOMETRAŽA: 26 km
VREME: 60 min
TEŽINA: Laka

Pretraga pojma „Krilaš“ na Internetu daje odgovore koji ukazuju na aeroklub, lovačko društvo, pa čak i na sir pod ovim nazivom. Paraglajderisti očigledno znaju o čemu je reč jer je ovo brdo (greben) njima očigledno poznatije nego planinarskoj i SiB populaciji. Medjutim, planinari svakako posećuju Krilaš i penju se na Veliki vrh (670mnv). Istina je verovatno da su ostali vrhovi i prostor Homoljskih planina sa izvorima, vodopadima, pećinama i td. koji se nalazi iznad puta Petrovac – Žagubica tj. Gornjačke klisure, privlačniji u odnosu na ovaj predeo.

U pitanju je svakako zanimljiv, ne preterano zahtevan prostor koji tokom zimskih meseci može poslužiti za održavanje kondicije, a tokom leta guste četinarske šume mogu biti spas od vrućine.

Uspon počinje od sela Vezičevo (čini mi se, ali ne tvrdim, da sam video putokaz ka nekoj pećini). Odavde postoji verovatno mnogo načina da se stigne do samog vrha, ali dobro je držati se priloženog treka, pre svega zato što su mnogi predeli prekriveni grmovima kupina i sličnim žbunjem (kamašne su preporuka u svim mesecima). Inače ovde dominiraju četinarske šume, koje pokrivene snegom bude sva januarska praznična osećanje, dok je s’ proleća i tokom leta ovde miris (koji nam nude kao raznorazne osveživače i jelikice pod nazivom PINE) autentičan i 100% prirodan. Na padinama je takodje prisutan glog čije lekovito dejstvo utiče na rad srca i smirenje nervnog sistema, a i sam pogled na smrznute žbunove čini da vam postane toplo oko srca.

Na sam vrh (Veliki vrh 670mnv) stiže se preko brisanog prostora, a sa njega se pruža izuzetno lep pogled na susedna sela, ali i na Ježevac i Vukan. Prilikom spusta treba uzeti u obzir da je put prilično blatnjav, pa posle kiše ili nakon otapanja snega ovo može predstavljati problem. Tokom silaska iza vas se nalazi Lisičin vrh, dok je Veliki vrh slabije vidljiv. Kraj treka je u selu Šetonje, koje, nisam siguran čemu duguje ovo ime, ali predeli oko njega su zaista prijatni za šetanje.

Tekst preuzet sa stazeibogaze.info

MAPA TURE

VIDEO SNIMAK

MAPA SA OKOLINOM

ČESTA PITANJA

Ne. Ovde se radi o drugačijem konceptu – vožnja sa vodičem kroz unapred zadate rute.

Ne. Vožnje su isključivo sa vodičem i na unapred utvrđenim rutama. Uništavanje prirodne okoline kao i poljoprivrednih useva nije misija i vizija ATV Serbian Adventure.

Trenutno smo stacionirani u istočnoj Srbiji, ali ćemo uskoro imati u ponudi i ture po drugim delovima Srbije.

Da. Moguće su karavanske vožnje sa većim brojem kvadova.

Neke od (višednevnih) tura su zamišljene sa noćenjem u kampu i nastavku vožnje sutradan. Za jednodnevne ture, po želji, obezbeđen je smeštaj na eko farmi Milanović u selu Lipovica, nadomak Despotovca, sobe i apartmani. Takođe je moguće kampovanje na farmi.

Postoji, ture su moguće samo za osobe sa odgovarajućom vozačkom dozvolom.

Da. Potrebna je odgovarajuća vozačka dozvola.

U zavisnosti od doba godine i vremenskih uslova poželjno je imati višeslojnu garderobu. Kacige sa vizirima, rukavice, kišne kabanice, gumene čizme i potkape su sastavni deo opreme koju dobijate sa naše strane.

Imate neko dodatno pitanje?

KONTAKTIRAJTE NAS

TELEFON

+381638105052
+381691000026

E-MAIL

info@asa.rs

LOKACIJA

Eko farma Milanović
Selo Lipovica
35213 Despotovac

REZERVIŠITE